Priprava na poletje – kako do popolne postave v samo nekaj tednih? - nabolje.si
| Članek je bil prebran 794 views krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Poletje marsikoga izmed nas vsako leto ulovi nepripravljenega. Od zime ostane kakšen kilogram preveč ali pa se je na katerem kritičnem predelu nabralo preveč zaloge, ki nikakor noče izginiti. Toda, ne obupajte. Čeprav je do poletja in skoka v kopalke zgolj še nekaj mesecev, je to dovolj časa, da svoje telo ponovno spravimo v dobro formo. Vas zanima, kako?

telovadbaNaredite si plan vadbe in se ga držite

Najbolj pomembna je prava priprava na takšno načrtno oblikovanje telesa. To pomeni, da i naredite ustrezen (realen) plan vadbe. To pomeni, da si odkrito priznate, koliko dni v tedni zares lahko namenite vadbi. Odveč je pripomniti, da bi bilo idealno, če bi lahko vsak dan trenirali vsaj pol ure, še bolje pa uro ali dve. Ker včasih to ni izvedljivo, je bolje narediti realen načrt, ki pa se ga je nato potrebno tudi držati. Brez izjeme. Edin opravičljiv razlog je lahko bolezen. Če boste trenirali po dobro premišljenem planu, potem rezultati ne morejo izostati.

Za izgubo kilogramov in oblikovanje telesa je potrebna prava vadba

Vsaka telesna aktivnost je priporočljiva, ni pa vsaka tudi enako učinkovita. Tako je na primer zdravo, če vsak dan 20 min hodite po ravnini, ne boste pa se na tak način znebili maščobnih blazin v predelu trebuha. Najbolje je, da je vadba razgibana, vsaj 20 min aerobna in intenzivna, ostalo pa prilagodite glede na svoje interese. Pomembno je, da pri vadbi pokurimo več maščob, kot pa jih vnašamo v telo, kar telo prisili, da začne porabljati zaloge, ki so se nabrale v telesu. Optimalno je vadbo začeti z raztezanjem in vajami za vse telo, nato nadaljevati z intenzivno vadbo za posamezne predele telesa (npr. izpadni korak, trebušnjaki, dvigovanje uteži, ipd.), vadbo pa zaključiti s sproščanjem in raztezanjem, da popustijo napetosti v mišicah. Dobro je določiti tudi število ponovitev pri posamezni vaji in si za motivacijo poleg vadbe zavrteti tudi priljubljeno glasbo.

Trenirajte v paru ali skupini

Dobra spodbuda je tudi trening v paru ali skupini, ki je dodaten razlog, da pri treningu zares daste vse od sebe in da treninga tudi ne zamudite. Če se vam zdi, da bi vas družba pri vadbi samo odvračala in dekoncentrirala, potem se je treniranja bolje lotiti samostojno. Nekateri se zato odpravijo v fitnes.

Ne odnehajte, če rezultati niso takoj vidni!

Rezultati vadbe ne bodo vidni čez noč. Toda to ni razlog, da odnehate. Z vadbo nadaljujte vsaj 8 tednov – po tem času bo gotovo viden vsaj minimalen napredek, v večini primerov pa so spremembe opazne že prej. Še toliko večje spremembe pa boste dosegli, če boste spremenili tudi režim prehranjevanja in opustili kakšno slabo razvado (npr. sladkarije, kava, cigareti, alkohol, ipd.).

Redno spremljajte napredek in spremembe!

Zapisujte si datume in izgubljene kilograme, prav tako lahko naredite sliko pred začetkom vadbe in nato po vsakem končanem tednu. Vidne spremembe in napredek so namreč najboljša motivacija za nadaljevanje.

© 18. 07. 2018 - nabolje.si. Oglaševanje.