Urbano vrtnarjenje - nabolje.si
| Članek je bil prebran 1,556 views krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Večina najbrž vrtnarjenja in vrtičkov ne povezuje ravno z urbanim prostorom. V mestih, ki so natrpana z ljudmi, avtomobili ter drugimi prevoznimi sredstvi, se na prvi pogled zdi, da ni prostora za zelene vrtove, na katerih bi si ljudje lahko pridelali svež in zdrav pridelek. V večini mest je prostorska stiska zares takšna, da to ni mogoče udejaniti na tleh. Zato se vrtovi selijo višje, pravzaprav kar najvišje – na strehe stolpnic in stanovanjskih stavb.

urbani vrtSonaravno urbano vrtnarjenje

Pri nas takšni vrtovi niso povsem novost. Vseeno pa je takšnega vrtnarjenja sredi mestnega vrveža na tujem več. Razlog za to je najverjetneje tudi to, da pri nas nimamo ogromnih velemest in da je večji del Slovenije podeželski. Vsakdo, ki živi v mestu, običajno tudi pozna nekoga, ki ima na deželi vrt (sorodnika, prijatelja, znance, ipd.), zato lahko sveže pridelke dobi pri njih. Vendarle pa se je tudi pri nas vse bolj začela oblikovati zavest o tem, kako pomembna je samopreskrba s hrano. Za zdravje je neprecenljive vrednosti to, da vemo, kaj damo na svoj krožnik in na krožnik svojih otrok. Sprva so se začela pojavljati t.i. vrtičkarska naselja, na obrobjih mest, kjer je več občanov zakupilo oziroma vzelo v najem kose zemlje, na kateri so nato lahko pridelovali vrtnine. Ponekod so se take skupnosti lepo prijele, drugod so bile tudi določene težave s plačili, legalizacijo teh prostorov, urejenostjo in izgledom takšnih vrtičkarskih con, ipd.  Pred leti pa smo se tudi pri nas srečali z vrtovi na strehi.

Takšni vrtovi niso samo uporabni, praktični in koristni, ampak so na več ravneh tudi zelo zeleno civilno-družbeno angažirani projekti, ki urbano vrtnarstvo uvrščajo v sam vrh ukrepov, s katerimi lahko okrepimo samooskrbo s hrano. Po nekaterih ocenah naj bi s takšno pridelavo hrane, torej s sonaravnim urbanim vrtnarjenjem, lahko ustvarili tudi več 10.000 delovnih mest. vrt na strehi je praktičen tudi iz vidika prostora – v mestnih središčih so domala vse površine zasedene s parkirišči in avtomobili, streha pa je lahko odličen nadomestek za pomanjkanje prostora na tleh.

© 18. 07. 2018 - nabolje.si. Oglaševanje.